Światowy Dzień Żywności 2025 wzywa do globalnej współpracy na rzecz stworzenia pokojowej, zrównoważonej, dostatniej i bezpiecznej przyszłości. Dzięki wspólnym działaniom rządów, organizacji, sektorów i społeczności możemy przekształcić systemy rolno-spożywcze, aby zapewnić wszystkim dostęp do zdrowej diety i życia w harmonii z planetą.
Dołącz do nas podczas obchodów Światowego Dnia Żywności 2025, aby uczcić 80. rocznicę powstania FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa). Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego zorganizuje wykład online na temat prawa do żywności, bezpieczeństwa żywnościowego oraz odporności żywnościowej zatytułowany „Right to Food as a category of Human Rights” prowadzony przez prof. Monikę A Król. Podczas wykładu możemy spodziewać się interesujących spostrzeżeń na temat wdrażania prawa do żywności w różnych systemach prawnych na całym świecie.
Dr hab. Monika A. Król jest profesorem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego, zajmującym się prawem rolnym i środowiskowym, Przewodniczącą Rady Naukowej Instytutu Ochrony Środowiska, a także pełni rolę Global Rapporteur Międzynarodowej Akademii Prawa Porównawczego.
Zapraszamy wszystkich członków społeczności akademickiej do udziału w wykładzie oraz przemyślenia prawa do pożywienia – czegoś, co tak często uważamy za oczywiste…
Rejestracja: link
Koordynacja wydarzenia: Wydział Prawa i Administracji UŁ
